Het aanbod in de stores van Apple en Google op het gebied van fotografie en beeldbewerking is gevarieerd. Er zijn veel praktische apps voor fotografen, die helpen bij de voorbereidingen van een shoot, tips geven en inspiratie leveren en ondertussen ook de fotograaf ondersteunen. Dankzij slimme beeldbewerkingsapps kan zelfs menig mislukt kiekje uiteindelijk nog worden veranderd in een acceptabele foto.
Voor een betere oriëntatie volgt hier een overzicht van de apps die in dit artikel worden behandeld.
Een overzicht van apps voor fotografen
Apps voor het bedenken van een onderwerp:
• Sun Surveyor Lite
• SkyView Lite
• Long Exposure Calculator
• Rolleimoments
• PhotoBuddy
Apps tijdens een shoot:
• Camera and DSLR apps by Canon, Nikon, Sony & Co.
Apps voor nabewerking:
• Snapseed
• Fotor
• Pixlr
• Photodirector
• AirBrush
Het aanbod bij Google Play of in de App Store is uitgebreid en er is voor nagenoeg elke wens en iedere doelgroep wel iets bij – of het nu gaat om een smartphone-amateurfotograaf, ambitieuze hobbyfotograaf of fotografie-enthousiasteling.
Denk dus van tevoren goed na over het doel waarvoor u een app nodig heeft en welke functies belangrijk voor u zijn. Wilt u de app gebruiken om uw volgende afbeelding van een ondergaande zon vorm te geven of gaat het u om de beeldbewerking? Of hecht u er waarde aan dat de foto’s van uw camera onderweg direct kunnen worden gebruikt, om ze op de gangbare social media-kanalen als Instagram te posten?
Natuurlijk is ook de “geldkwestie” belangrijk: moet het gratis zijn of mag het wat kosten? Er zijn gratis apps voor fotografen en apps die u gratis kunt downloaden, maar die door middel van reclame of in-app aankopen worden gefinancierd voor uitgebreidere functies of filters. Apps waarvoor moet worden betaald en die al voor enkele euro’s verkrijgbaar kunnen zijn, bieden meestal meer functies, werken niet op de zenuwen met continu in beeld gebracht reclames en overtuigen door support en actualiteit.
Onze tip voor als u twijfelt: Denk na wat u precies nodig hebt en maak een lijstje. Denk daarbij aan het volgende:
• Waarvoor wil ik de app gebruiken: ideeën, snelle beschikbaarheid of beeldbewerking?
• Gebruik ik de app vaak?
• Welke functies vind ik belangrijk?
• Wil ik een app die veel functies heeft? Of een “specialist”?
• Welk besturingssysteem heb ik – iOS of Android?
• Hecht ik waarde aan service en regelmatige updates?
• Wil ik een app die meerdere functies heeft of afzonderlijke specialisten?
• Mag het wat kosten of moet het gratis zijn?
Apps voor het bedenken van een onderwerp: perfect voorbereid voor een shoot
Wanneer u al een concreet motief in uw hoofd heeft – of dat nu is voor een geplande fotoshoot, een fototocht of uw volgende vakantie – kunnen apps u bij de voorbereidingen en een gedetailleerde planning gericht ondersteunen. Dat bespaart tijd, misschien ook ergernis en kan het dagelijks leven van elke fotograaf, of die nu professional is of amateur verrijken. Of het nu gaat om het fotograferen van mensen, architectuur of landschappen, in de stores is voor elke behoefte en elke wens wel iets beschikbaar.
In de sociale netwerken kunt u vooral met geweldige sunset-shots en prachtige zonsopkomsten altijd succes boeken – onder de hashtag #sunsetlovers zijn momenteel (augustus 2018) meer dan 4,6 miljoen foto’s te vinden.
TOP 5 – Bruikbare apps voor het bedenken van een onderwerp
• Sun Surveyor Lite – met deze app kunt u uw zonnefoto’s visualiseren
• SkyView Lite – visualiseert beelden met sterren met Augmented Reality
• Long Exposure Calculator – beperkt tot het belangrijkste
• Rolleimoments – de “4 in 1”-tool met meerdere voordelen
• PhotoBuddy – uitgebreide functies voor weinig geld
Voor zonaanbieders: Sun Surveyor Lite
Wanneer u ook fan bent van deze, toegegeven alledaagse, maar toch unieke motieven, ontkomt u nauwelijks aan een app als Sun Surveyor Lite. Deze app helpt u om uw volgende foto met zon op de plaats waar u zich bevindt nauwkeurig te plannen. Sun Surveyor visualiseert het verloop van de zon tot op de minuut nauwkeurig. Dankzij het geïntegreerde 3D-kompas laat de app bovendien zien waar de zon opkomt en ondergaat, hoe hoog ze staat en wanneer het gouden uur of de schemering voor het maken van betoverende opnamen lokken. De bediening is intuïtief en redelijk eenvoudig. Sun Surveryor Lite is gratis en beschikbaar voor iOS- en Android-toestellen.
Meer functies kunt u voor 8,49 (Android) respectievelijk 10,99 euro (iOS) kopen en naar de Pro-versie upgraden. Praktisch: hier kunt u ook de plaats vrij kiezen. Bovendien maken de ontwikkelaars gebruik van Augumented Reality (AR) en gedetailleerde informatie voor de gebruiker. Met de live-afbeelding van uw camera eroverheen, kunt u heel precies bepalen waar de baan van de zon en de maan loopt, en zien of gebouwen of natuur de zon zullen bedekken. Bovendien kunt u met de positiebepaling de perfecte plaats voor uw foto’s laten plannen. Wanneer u, net als wij, alleen in de buurt op zoek bent naar een geschikte plaats voor een foto met ondergaande zon, is de lite-versie voldoende.
Met SkyView Lite de sterren van de hemel willen plukken
Wie zijn blik of beter gezegd zijn lens liever naar de nachtelijke hemel wil richten om de Melkweg, een meteorenzwerm of de volle maan op de foto vast te leggen, die heeft een app nodig als SkyView Lite (SkyView Free voor Android). Deze is ideaal voor alle sterrenkijkers. SkyView geeft informatie over de beweging van zon en planeten en geeft hun exacte positie aan de hemel weer. Bovendien visualiseert de gratis appveel sterrenbeelden, standen van de maan en satellieten. Dankzij de Augmented Reality-functie (AR) kunt u deze hemellichamen gemakkelijk ontdekken – zowel overdag als ’s nachts.
In de Lite-versie kunt u alle gangbare sterrenbeelden en constellaties zien. Om nog meer hemelobjecten en achtergrondinformatie vrij te schakelen, is een update naar de Pro-versie nodig. Deze kost voor iOS-toestellen 2,29 euro en voor Android 1,57 euro. Voor een incidentele nachtelijke fototocht is de Lite-app voldoende. Wanneer u uw focus echter toch op het fotograferen van sterren wilt richten, is gedetailleerde informatie en ook een uitgebreidere app zeker handiger.
Lange sluitertijden gemakkelijk geregeld: Long Exposure Calculator
Liefhebbers van het fotograferen met lange sluitertijden maken gebruik van klein hulpmiddelen zoals de app Long Exposure Calculator. Met deze handige app voor fotografen kunt u de sluitertijd van uw camera bij gebruik van een grijsfilter laten berekenen. Dankzij het eenvoudige design en de praktische bediening voldoet deze gratis app precies aan het doel en helpt de fotograaf bij het maken van motieven met dramatische wolken, vervaagde waterlopen en verdwijnende mensen. Stel de sterkte van uw ND-filter en de reguliere sluitertijd van uw camera zonder filter met de hand in de app in, en deze vertelt u hoe de juiste belichting met filter moet zijn. De Long Exposure Calculator is verkrijgbaar voor zowel iOS als voor Android en kan gratis en zonder het tonen van reclame worden gebruikt. Deze app beperkt zich tot de belangrijkste functies en vindt ook weerklank zonder omslachtige vormgeving en tierelantijnen.
Dé allrounder voor shoots en fototochten – Rolleimoments
De app Rolleimoments heeft meerdere functies te bieden en manifesteert zich zo tot een onvervangbare metgezel in het dagelijks leven van een fotograaf, die voornamelijk buiten fotografeert. De als “4 in 1” aangeprezen app vergemakkelijkt het plannen van uw volgende fotoshoot en kan ook bij uitstek worden gebruikt als een iets andere reisleider voor fototochten. Of u nu in Berlijn, Londen of New York bent, de app geeft lichtomstandigheden evenals zonsopkomst of -ondergang op elke willekeurige plaats nauwkeurig weer. U kunt uw locaties van tevoren uitzoeken en opslaan voor later.
Bovendien kan de app worden gebruikt om het weer te voorspellen. Deze geeft temperatuur en bewolking weer in een 24 uurs- of 14-daagse modus evenals windsnelheid en -richting. Hier kunt u het verloop van de wolken volgen en ook dit aspect voor uw fotoshoots inplannen. Rolleimoments bevat bovendien een ND-berekentool – dus de functies van de app Long Exposure Calculator. De app is zowel in de App- als in de Play-Store gratis beschikbaar om te downloaden. Er wordt helemaal geen reclame getoond en er zijn regelmatige updates. Bovendien bieden de ontwikkelaars – het bedrijf Rollei zit hierachter, een fabrikant van camera’s en fototoebehoren – via het menupunt “Service” meer support en advies.
In het kort: Wat is HDR?
Voor gestoken scherpe details: HDR-opnamen (High Dynamic Range) bestaan uit meerdere foto’s – minimaal drie – met verschillende belichtingen, die in de nabewerking tot één foto samensmelten. Daardoor worden grote helderheidsverschillen gecompenseerd en lijkt de foto gelijkmatig helder en contrastrijker. Details van een motief worden beter weergegeven.
PhotoBuddy – de vriend en helper van elke fotograaf
PhotoBuddy wordt aangeschaft als “digitale assistent voor fotografen” en belooft de fotograaf met veel kleine tools uitgebreid te helpen bij het ontwerpen van motieven. En precies dat doet de app ook. Deze maakt het mogelijk gebruikelijke parameters van uw camera – zoals belichtingsinstellingen, scherptediepte of de gezichtshoek van lenzen – snel en eenvoudig te berekenen. PhotoBuddy levert de juiste flitsinstellingen en berekent op verzoek de optimale brandpuntsafstand en de precieze afstand van objecten. HDR-fotografen krijgen bovendien informatie voor de juiste instellingen van hun gewenste motief. Behalve deze technische mogelijkheden laat de “fotovriend” ook de maanfasen zien en het verloop van de zon voor elke willekeurige locatie. De app stelt zich op u in: Selecteer gewoon van tevoren uw model in een lijst camera’s.
PhotoBuddy heeft veel te bieden en is de lage prijs van 2,29 euro in ieder geval waarde – vooral voor degenen die een tool willen hebben waarmee ze centraal kunnen plannen. Enige domper – de app is alleen beschikbaar voor Apple-toestellen.
Special highlight: het multitalent Photopills voor professionals
Toegegeven, met 9,99 euro (Android) respectievelijk 10,99 euro (iOS) is PhotoPills nogal prijzig, vooral bij onregelmatig gebruik. Maar de investering is de moeite waarde voor alle veelgebruikers en fotografen. Met deze app heeft u een centrale tool, waarmee u concrete foto-ideeën van tevoren gedetailleerd kunt plannen. Als multitalent bundelt PhotoPills veel handige functies die het fotograferen met zonlicht of sterren duidelijk vergemakkelijken.
Het volgens ons grootste voordeel biedt de app op het gebied van landschaps- en architectuurfotografie: Zo kunt u al van tevoren vaststellen of bijvoorbeeld een belangrijk gebouw als de Semperoper in Dresden bij zonsondergang op een foto terecht kan komen. Ook mogelijke schaduwen van gebouwen, karakteristieke bouwwerken of bergen kunnen zo van tevoren worden berekend. Deze app is zijn geld voor professionals en gebruik in een zakelijke omgeving in ieder geval waard.
Apps van fabrikanten: Onderweg altijd toegang tot uw camerafoto’s
Ook in het tijdperk van de smartphone zijn er nog goede redenen om foto’s met een digitale camera te maken. Vooral professionele fotografen, fans van design en techniek, grijpen graag naar een “goede” camera, om te profiteren van de gedetailleerde instellingsmogelijkheden. Het enige probleem: Men kan de foto’s niet direct verzenden of verwerken. Maar hiervoor kan de smartphone uitkomst bieden.
Camerafabrikanten als Panasonic, Sony, Nikon, Canon en anderen, bieden al jarenlang camera’s aan die foto’s, dankzij een ingebouwde wifi-functie, snel en eenvoudig draadloos naar een smartphone of tablet kunnen versturen. Met de bijbehorende app van de fabrikant op het mobiele eindapparaat, hebben fotografen direct toegang tot de high-resolution-foto’s – ideaal voor iedereen die vaak onderweg is. Zo kunnen de camerafoto’s ook snel op Instagram of Facebook worden gezet. Omdat de resolutie van deze foto’s heel hoog is, kunnen ze niet alleen digitaal, maar ook voor posters of ander (grootformaat) drukwerk worden gebruikt.
Dankzij app en wifi-verbinding van de camera kan de smartphone bovendien perfect worden gebruikt als afstandsbediening voor de camerabesturing. Zo kan de ontspanner van de camera op afstand worden bediend. Niet alleen groepsfoto’s met de fotograaf, maar ook lange sluitertijden of nachtopnames lukken zonder extra uitrusting en zonder dat de camera beweegt doordat de ontspanner wordt ingedrukt. Ook voor het fotograferen van dieren is deze functie ideaal: De camera kan van tevoren optimaal worden gepositioneerd; de fotograaf kan op veilige afstand tot het “model” op de achtergrond werkzaam zijn en zo ook schuwe dieren fotograferen. Andere voordelen: Er is geen wirwar van kabels zoals bij een op afstand bedienbare ontspanknop, en de fotokwaliteit kan snel en ongecompliceerd worden gecontroleerd.
Onze tip: Cameraformaat van tevoren correct instellen – in raw- en jpg-formaat gefotografeerd, neemt het aantal gebruiksmogelijkheden off- en online toe!
Belangrijk: Wanneer de smartphone als remote control of op afstand bedienbare ontspanknop voor de camerabesturing wordt gebruikt, dient u erop te letten dat de wifi-verbinding ook effect heeft op de looptijd van de accu van de mobiele telefoon. Tref voorzorgsmaatregelen en neem behalve statief, geheugenkaart en reserveaccu voor de camera, ook een opgeladen powerbank in uw fototas mee.
Apps voor nabewerking: Slimme beeldbewerking voor onderweg
Eén ding is duidelijk: Er is in het digitale tijdperk nauwelijks een foto die niet wordt bewerkt en dus ook niet zonder bewerking in de sociale media verschijnt. Dus is het goed dat fotografen in de 21 eeuw met de smartphone een nuttig stuk gereedschap tot hun beschikking hebben, waarmee foto’s onderweg snel en eenvoudig kunnen worden bewerkt. Zo wordt ook een snel gemaakt kiekje uiteindelijk een foto met dat heel bijzondere!
Natuurlijk kunnen foto’s al met vooraf geïnstalleerde apps worden bewerkt. De mogelijkheden zijn echter relatief beperkt. Wanneer u gedetailleerde aanpassingen en fijne bijstellingen in uw foto’s wilt aanbrengen of gebruik wilt maken van filters, kaders, overvloeiingen en effecten, zijn deze standaardinstellingen niet toereikend. Want tegen het uitgebreide aanbod beeldbewerkings-apps in Google Play en in de App Store zijn ze niet opgewassen. Wie zijn foto’s een unieke look wil geven, vindt in de stores veel apps voor fotografen en nabewerking. Door het gebruik van soortelijke filters en bewerkingsmodi kunt u uw persoonlijke stijl ontwikkelen en u onderscheiden van de massa. Idealiter creëert u zo een echte herkenningswaarde voor uw merk.
Wij hebben er een paar highlights uitgepikt die in onze ogen de meeste mogelijkheden bieden en het bewerken van foto’s gewoon leuk maken.
TOP 5 – Onze favoriete apps voor beeldbewerking
• Snapseed – kinderlijk eenvoudig te bedienen met gedetailleerde instellingsmogelijkheden
• Fotor – beeldbewerking, inspiratie en uitdaging in één
• Pixlr – stimuleert de creativiteit met gevarieerde overlays en kaders
• PhotoDirector – voor verfijnde foto’s zonder storende objecten
• AirBrush – nuttige tool voor beauty-retouche
Snapseed – maakt meer van elk kiekje
Snapseed is echt een schitterend compact beeldbewerkingsprogramma – en dat helemaal gratis. Deze app heeft veel te bieden en verandert dankzij de zeer uitgebreide instellingsmogelijkheden bijna elke foto in iets bijzonders. De bediening is zelfverklarend en intuïtief – zo stelt u met één vingerswipe de intensiteit van de afzonderlijke parameters in. Behalve de gangbare opties als helderheid, contrast en verzadiging kunt u kiezen uit talrijke filters, structuren en kaders om uw foto’s te individualiseren. Ook dubbele belichtingen en HDR-opnames kunnen met één druk op de knop worden gerealiseerd.
Retrofans komen met functies als “Korrelige film” en “Retrolux” aan hun trekken en hebben nog meer vrijheid qua vormgeving. Met de functie “Egaliseren” kunnen storende objecten snel onzichtbaar worden gemaakt. Snapseed biedt bij het aanbod kaders en lettertypes die over de foto’s kunnen worden gelegd, een nogal kleine, maar fijne keuze. Collages en colorkey-opnames kunnen met deze app niet worden gerealiseerd. Desondanks: Wij zijn gek op Snapseed en kunnen niet meer zonder. Deze praktische tool is voor Android- en iOS-toestellen gratis verkrijgbaar – tijdens het gebruik verschijnt geen reclame in beeld.
Fotor – dé foto-editor die inspireert en uitdaagt
Bij Fotor gaat het om een foto-editor die als Lite-versie gratis voor iOS en Android beschikbaar is. Deze app maakt een fijn afgestemde bewerking van uw foto’s mogelijk – met schuifregelaars kunt u afzonderlijke variabelen als contrast, verzadiging of vignet intensiveren of afzwakken. Bovendien is er een uitgebreid aanbod effecten, die stemming en sfeer lichtjes, maar ook radicaal kunnen veranderen. Er zijn ook een paar verfijnde zwart-witfilters die uw foto’s extra uitdrukkingskracht kunnen geven.
Meer individualisering door kaders, stickers en overlayteksten zijn probleemloos mogelijk. Bovendien kunt u uw foto’s met deze app bijsnijden, net als bij Instasize, op de juiste grootte voor Facebook en anderen brengen, en collages maken – eenvoudige samenstellingen of in de stijl van een magazine. Door in-app aankopen kunt u de keuze aan kaders, fonts, decors, effecten en stickers individueel uitbreiden. De kosten variëren van 1,09 tot 24,99 euro.
Fotografen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, kunnen deelnemen aan de regelmatig uitgeschreven wedstrijden met verschillende thema’s. Er wachten – behalve roem en eer – verschillende prijzen. Voor deze functie is aanmelding per e-mail of via Facebook nodig. Bovendien kunt u in een geïntegreerde fotogalerie inspiratie opdoen in de community. Fotor overtuigt ons als gratis variant met veel instellingsmogelijkheden en een eenvoudige bediening. Reclame wordt bescheiden in beeld gebracht en heeft ons niet gestoord.
Pixlr – Creatieve beeldbewerking op een eenvoudige manier
De Pixlr Editor hebben wij als desktop-tool al eens getest. Hier gaat het nu allemaal om de Pixlr-app, waarmee men zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Deze voor Apple- en Android-toestellen gratis verkrijgbare app biedt een enorme keuze aan beeldbewerkingsmogelijkheden. Pixlr kan meer dan de fundamentele instellingsmogelijkheden als contrast, helderheid, beeldscherpte, dynamiek en kleurverzadiging aanpassen. Er zijn talrijke filters en effecten die uw foto’s uniek maken. Een enorme keuze aan overvloeiingen – patronen, afbeeldingen en lichteffecten – evenals kaders biedt nog meer vrijheid qua vormgeving.
Ook wanneer u foto’s met spreuken en teksten wilt individualiseren, is Pixlr de juiste app. Hiervoor kunt u kiezen uit gevarieerde lettertypes en kleuren. Bovendien kunt u klassieke collages van uw favoriete foto’s maken. Reclame in de app blijft binnen de perken en verschijnt alleen bij het opslaan en delen van de bewerkte foto’s, hetgeen echter niet echt storend is. Door een upgrade naar de Pro-versie voor 2,29 euro kunt u het tonen van reclame echter ook omzeilen.
PhotoDirector – haalt het beste uit uw foto’s
PhotoDirector biedt zowel voor Apple- als Android-toestellen gratis uitgebreide beeldbewerkingsfuncties. U kunt ook collages maken en verschillende kaders, stickers of tekstballonnen gebruiken. Hiervoor zijn enkele vooraf geïnstalleerde modules beschikbaar. Deze kunnen gratis en op thema – bijvoorbeeld voor Kerstmis of Valentijnsdag – door middel van downloads uit de templateshop worden uitgebreid. In dit geval verschijnt reclame in beeld.
Hierbij willen we de nadruk leggen op de functie “Huid gladder maken”. Deze is perfect om uw portretfoto’s een finishing touch te geven en kleine rimpeltjes en oneffenheden te laten verdwijnen. Ook heel nuttig is de optie “Repareren”. Hier kunt u objecten als elektriciteitsmasten bij een landschapsopname gemakkelijk en snel van uw foto verwijderen. Bij de gratis versie is dit slechts drie keer per dag mogelijk. Bij Android kunt u door middel van in-app aankopen variërend van 0,99 tot 16,99 euro functies en templates bijkopen. In de App Store kost de Premium-versie 5,49 euro en die belooft onbeperkt “slimme objectverwijdering”, een hogere uitvoerkwaliteit van uw foto’s en de afwezigheid van reclame. Bovendien wordt het logo van PhotoDirector bij kaders en logo’s niet op de afgewerkte foto weergegeven.
Airbrush – perfect voor kleine beauty-retouches
De app Airbrush legt de focus op selfies en beauty-retouche. Uw foto’s kunnen hier niet alleen volgens de standaardparameters worden bewerkt, maar ook worden verfraaid met speciale beautyfuncties. Dankzij Reshape, Acne, Skin-Toner of Whitener kunt u gezichten gladmaken, ogen vergroten, neuzen verkleinen en tanden stralend wit toveren – en dat kost helemaal niets. Airbrush is namelijk gratis verkrijgbaar in de App Store en in Google Play Store.
Met de optie “Make-up” kunt u de look van uw modellen met één druk op de knop veranderen. Toegegeven, de make-up-voorstellen staan niet bij iedereen, maar breiden wel de mogelijkheden van de beauty-retouche uit. Ter afronding kunt u uw foto’s met verschillende filters aanpassen. Meer functies en filters kunnen bij Android door in-app producten voor 0,99 tot 6,49 euro worden gekocht. Voor iPhone en dergelijke kunnen eveneens verschillende packages worden bijgekocht, variërend van 1,49 tot 24,99 euro. Voor kleine verfraaiingen kunnen wij de gratis versie van Airbrush in ieder geval aanbevelen. Maar overdrijf het niet.
Speciale tip voor iPhone-gebruikers: Enlight
De app Enlight biedt een ware functie-explosie voor de iPhone – dat belooft de beschrijving tenminste. Met 4,49 euro is de app niet goedkoop, maar heeft wel veel onbeperkte beeldbewerkingsmogelijkheden en filters te bieden. Opbouw en werkwijze van de app zijn vergelijkbaar met Adobe Photoshop waardoor de geoefende Photoshop-gebruiker er gemakkelijker wijs uit wordt. Maar ook wanneer u geen gebruiker van Photoshop bent en uw foto’s professioneel wilt bewerken, is Enlight een goede keus. Dankzij uitgebreide tutorials worden veel afzonderlijke functies gedetailleerd uitgelegd. In de instellingen kunt u bovendien beslissen over de kwaliteit van uw bewerkte foto’s en bijvoorbeeld foto’s krijgen met een hoge resolutie om af te drukken.
Conclusie: Welke voordelen bieden apps aan fotografen
Bij de aanbevelingen van onze apps voor fotografen hebben wij vooral waarde gehecht aan uitgebreide functies. Natuurlijk zijn er voor bijna alle gebieden en eisen ook afzonderlijke apps die ingaan op speciale behoeften. Deze variëren van belichtingsmeters, Colorkey-opnames tot speciale retro-camera’s als Hipstamatic of kunstzinnige effectfilters als bij Photolab. Welke app u ook gebruikt – één ding staat vast: Deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen het dagelijks leven van professionele en amateurfotografen evenals autodidacten aanzienlijk vergemakkelijken.
Snapseed | Fotor | Pixlr | PhotoDirector | AirBrush | |
Aantal functies | |||||
Gebruiks-vriendelijkheid | |||||
Design | |||||
Creativiteit | |||||
Besturingssysteem | iOS, Android | iOS, Android | iOS, Android | iOS, Android | iOS, Android |
Kosten | Gratis | Gratis, upgrades / in-app aankopen mogelijk | Gratis, upgrade voor 2,29 euro | Gratis, upgrade 5,49 euro en in-app aankopen | Gratis, in-app aankopen mogelijk |
Belangrijkste functie | Veel instellingsmogelijkheden met vingerswipe | Inspiratiebron voor nieuwe uitdagingen | Ruime keuze aan overlays, effecten en kaders | Kunstzinnige effecten en slimme objectverwijdering | Perfect voor selfies en portretfoto’s |
Fotobronnen: Rawpixel.com, Lenka Horavova, bondburn / allen via Shutterstock
Apps: Sun Surveyor Lite, Sky View Lite, Long Exposure Calculator, Rolleimoments, PhotoBuddy, PhotoPills, Snapseed, Fotor, Pixlr, PhotoDirector, AirBrush, Enlight / desbetreffende fabrikanten