Gebruiksmogelijkheden
De geniete binding, die ook wel rugnietbinding of nietbinding wordt genoemd, is een snelle en voordelige bindmethode, want om de pagina's met elkaar te verbinden zijn alleen een paar nietjes nodig. De geniete binding is stevig, duurzaam en mogelijk bij veel productvarianten en papierformaten. Deze wordt heel vaak gebruikt bij reclamefolders, brochures, menu- en drankenkaarten en bij tijdschriften. Want geniet drukwerk kan goed worden opengeslagen, dat wil zeggen dat het bij een geringe omvang (in tegenstelling tot gelijmde gedrukte producten) plat kan worden opengeslagen. Daarmee zijn gedrukte afbeeldingen en tekst tot ver in de band zichtbaar, wat vooral bij drukwerk als menu- of drankenkaarten belangrijk is. De geniete binding is vooral raadzaam bij gedrukte producten met een gering aantal pagina's, want deze is, anders dan bij andere bindwijzen, al mogelijk vanaf acht pagina's. Bij publicaties met een groot aantal pagina's kent deze bindwijze echter zijn beperkingen, omdat ondanks een langere metaaldraad slechts een bepaald aantal pagina's betrouwbaar door de nietjes bij elkaar kan worden gehouden. Bovendien kan drukwerk met veel pagina's dan niet meer zo makkelijk worden opengeslagen. Dat is bijvoorbeeld te zien bij tv-gidsen: Deze kunnen in het midden meestal goed worden opengeslagen, terwijl het tijdschrift bij het openslaan van pagina 20 tot 80 weer gemakkelijk dichtklapt.
Bij de geniete binding kunnen verschillende soorten papier probleemloos met elkaar worden gemengd. Zo kan bijvoorbeeld de omslag van een publicatie uit ander papier bestaan dan de inhoud. Maar ook binnenin het gedrukte product kunnen (per vel) verschillende soorten papier worden gebruikt. Zo kunnen verkleinde pagina's, zoals die bijvoorbeeld worden gebruikt voor speciale themakaternen of aanmeldformulieren, binnen printproducten met behulp van een geniete binding optimaal worden uitgevoerd. Veredelingen zijn eveneens probleemloos mogelijk. Voor de omslag (bijvoorbeeld van brochures) kan worden gekozen uit verschillende lakken en cellofaanlagen.
„De geniete binding is een klassieker onder de bindwijzen. Hierbij worden alle pagina's en de omslag betrouwbaar bij elkaar gehouden en het gedrukte product kan optimaal worden opengeslagen en gelezen. De optionele oognieten helpen bij het archiveren van de publicaties. Daarom is de geniete binding bij gedrukte producten als imagebrochures, tijdschriften of reclamefolders zo populair.“
Onze geniete binding tot in detail
Productiemethode
Bij de geniete binding worden meerdere in elkaar gestoken drukvellen in slechts één enkele werkfase met elkaar verbonden. Dit gebeurt door middel van een metaaldraad in de rugvouw. De rugvouw is de plaats waar de drukvellen (in elkaar) worden gevouwen en daarmee ontstaat een gedrukt product met dubbele pagina's. Bij het binden stoot de draadhechtmachine de roestvrije metaaldraad door de bijeen gebrachte drukvellen, vervolgens worden de draaduiteinden omgebogen. Zo ontstaat een stevige en duurzame binding tussen de nietjes en het gedrukte product.
Bij de geniete binding bevinden de draaduiteinden zich binnenin het gebonden gedrukte product. De lengte van de metaaldraad is afhankelijk van het aantal pagina's en de papierdikte van het product dat moet worden gebonden. Hoe dikker het gedrukte product, des te langer zijn de gebruikte nieten. In de regel worden er twee nieten gebruikt om de vellen papier stevig aan elkaar te bevestigen. Bij heel grote formaten zijn echter ook vier nieten mogelijk. Na het binden wordt het product (normaal gesproken) aan drie kanten bijgesneden.
Optie oognietbinding
De binding met oognieten die ook wel oognietbinding wordt genoemd, is een variant op de gewone geniete binding, waarmee drukwerk opgeborgen en gearchiveerd kan worden. De oognietbinding bestaat uit naar buiten gebogen oognieten, waardoor drukwerk bijvoorbeeld in ringmappen kan worden opgeborgen, zonder dat het product hoeft te worden geperforeerd. Wij bieden de oognietbinding optioneel aan voor veel van onze geniete producten.
Hierop moet bij de geniete binding worden gelet
Verhouding van gramsgewicht en omvang
Bij de geniete binding kunnen papierdiktes tot maximaal 350 g/m² worden verwerkt. De volgende regel is echter van toepassing: hoe hoger het gramsgewicht van het papier, des te minder pagina's kunnen er worden gebonden. Ter vergelijking: Bij gedrukte producten die bestaan uit 250 g/m² kunstdrukpapier zijn maximaal 40 binnenpagina's mogelijk, maar bij 90 g/m² kunstdrukpapier kunnen tot wel 128 pagina's worden gebonden. Het aantal pagina's moet daarbij altijd deelbaar zijn door vier. Losse bladen kunnen bij de geniete binding en oognietbinding niet worden verwerkt.
Stapelbaarheid van geniet drukwerk
Door de geniete binding van de gedrukte producten ontstaat een zogenoemde opdikking. De kant waarin de geniete binding zich in de band zich bevindt, is altijd iets dikker dan tegenoverliggende kant waar het gedrukte product wordt opengeslagen. Deze omstandigheid bemoeilijkt de stapelbaarheid van de geniete gedrukte producten.
Margetoename bij geniet drukwerk
Door het in elkaar steken van de drukvellen ontstaat bij de rugnietbinding een trapeffect aan de tegenoverliggende kant van de band, waar het gedrukte product wordt opengeslagen. De binnenpagina's steken hier verder uit dan de buitenste pagina's. Door het schoonsnijden, waarbij het product op een optisch gelijkmatig uitziende lengte wordt gebracht, wordt dit effect weer gecompenseerd. Dat betekent echter dat de binnenpagina's korter zijn dan de buitenste pagina's. Hierbij is sprake van de zogenoemde margetoename.
Bij het aanmaken van drukgegevens voor het gedrukte product moet rekening worden gehouden met de margetoename, omdat objecten dicht bij de rand anders worden afgesneden. De margetoename kan met de volgende formule worden berekend: Margetoename = aantal pagina's binnenwerk : 4x papiergewicht : 1000
Meer informatie over de berekening van de margetoename bij brochures vindt u in onze FAQ's.
Aanwijzingen voor de vormgeving
Levering van de drukgegevens
Houd er a.u.b. rekening mee dat het aantal pagina's van geniete gedrukte producten altijd deelbaar moet zijn door vier, omdat alleen dubbele pagina's als vellen in elkaar kunnen worden gestoken en met nietjes bij elkaar kunnen worden gebonden.
Inslagschema
Wij nemen het inslagschema van de binnenpagina's van uw gedrukte product voor onze rekening. Dat betekent dat wij de afzonderlijke pagina's van de catalogi, brochures en dergelijke op de juiste wijze voor u op het drukvel plaatsen en rangschikken. Maak daarom in uw document met drukgegevens afzonderlijke pagina's aan in plaats van dubbele pagina's of exporteer doorlopende afzonderlijke pagina's in een PDF-bestand, wanneer u met dubbele pagina's hebt gewerkt.
Omslag
Bij brochures met een extra zeszijdige omslag, dus brochures met een flap aan de voor- of achterkant, moet u de drukgegevens voor de omslag in een apart bestand verzenden.
Paginaoverschrijdende motieven vermijden
Motieven die over twee naast elkaar liggende pagina's lopen dienen te worden vermeden, omdat een precies passende uitlijning van de vellen (en daarmee van de motieven) bij de geniete binding niet kan worden gewaarborgd. Wij rekenen hier met toleranties van 1,0 tot 2,0 mm.
Alternatieven voor de geniete binding
Afhankelijk van de eigenschappen en eisen die aan de gedrukte producten worden gesteld, varieert de toegepaste bindtechniek. De geniete binding is vooral bij brochures, menu- en drankenkaarten, reclamefolders evenals dunnere tijdschriften en catalogi de juiste keus. Al naargelang gebruiksdoeleinde en omvang van de gedrukte producten, kan met het oog op de voor- en nadelen echter ook een andere binding geschikt zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:
- De verlijming is bij het maken van catalogi en magazines evenals dikkere tijdschriften en brochures vooral populair, omdat deze zeer geschikt is voor gedrukte producten met een groot aantal pagina's.
- Zeer hoogwaardig en duurzaam is de genaaid gebonden binding. Bovendien kan hiermee ook heel goed een groot aantal vellen worden verwerkt. Op deze wijze bindt men normaal gesproken boeken en hoogwaardige magazines of brochures.
- Voor cursusdocumenten zijn vooral bindingen geschikt die goed kunnen worden opengeslagen, zoals wire-o bindingen. Ook profielwerkstukken, master- en bachelorscripties of andere eindscripties kunnen daarmee goed worden gebonden.