Gebruiksmogelijkheden
Gedrukte producten met een ring-, spiraal- of wire-o binding zijn heel duurzaam. Omdat de vellen, zoals de naam al zegt, met een spiraal van metaaldraad of kunststof bij elkaar worden gehouden, zijn deze ook in het dagelijks leven en bij frequent gebruik robuust en duurzaam. Er kunnen verschillende materialen en papierdiktes in de diverse papierformaten met elkaar worden verbonden, het resultaat is altijd hoogwaardig en praktisch. Zo wordt de wire-o binding niet alleen gebruikt voor handzame blokken, maar ook voor hoogwaardige imagebrochures, informatieve catalogi, prijslijsten of jaarverslagen. Ook voor stalenboeken wordt vaak een spiraalbinding gebruikt, om verschillende materialen of papiersoorten te presenteren.
Vooral bij seminar-, beurs- en trainingsdocumenten evenals bij presentaties komen de voordelen van spiraalgebonden drukwerk goed tot hun recht. Omdat de producten vlak kunnen worden opengeslagen en zelfs 360 graden kunnen worden omgeslagen, zijn met de hand geschreven notities eenvoudig mogelijk. Er ontstaan geen kreuken en afzonderlijke vellen blijven vast in het product zitten. Daarom is deze binding in de horeca ook zo gewild: Veel menu- en drankenkaarten die in restaurants en bars ter inzage liggen, worden elke dag zwaar op de proef gesteld en daarom graag besteld met een spiraal- of wire-o binding. En ook voor agenda's evenals klassieke muur- en tafelkalenders die kunnen worden omgebladerd – vierkant, in staand of liggend formaat – wordt de wire-o binding veel gebruikt. Een beroemd en klassiek voorbeeld voor het gebruik van de wire-o binding is bovendien de atlas van autokaarten.
„Een bekend voorbeeld van de wire-o binding is de praktische maandkalender. Daarbij kunnen de afzonderlijke bladen niet alleen gemakkelijk worden omgebladerd, maar ook 360 graden, dus helemaal, naar achteren worden weggeklapt. Bovendien is de wire-o binding heel robuust. Zelfs wanneer men de kalender elke dag gebruikt, raken er geen bladen los – behalve wanneer men ze er zelf afscheurt.“
Onze wire-o binding tot in detail
Productiemethode
De wire-o binding behoort tot de hoogwaardigere bindwijzen, omdat er meerdere stappen in het productieproces nodig zijn en losse stapels papier worden gebonden tot een duurzaam gedrukt product. In vergelijking met een genaaid gebonden of geniete binding worden hierbij enkele in plaats van dubbele pagina's met elkaar verbonden. Daarom hoeft het aantal pagina's van het uiteindelijke gedrukte product niet door vier te worden gedeeld. Dat vereenvoudigt ook het aanmaken van de drukgegevens. Maar tevens geldt: Hoe meer pagina's, des te bewerkelijker is de productie.
De voor- en achterkant van de afzonderlijke vellen worden naar wens bedrukt en in de gewenste volgorde op elkaar gelegd. Vervolgens wordt de geordende stapel papier aan één kant geperforeerd of gestanst. Door de gaten gaat weliswaar wat nuttig oppervlak van de vellen verloren, maar daarentegen kunnen gedrukte producten met een wire-o binding eenvoudig worden omgebladerd en zijn ze heel duurzaam en sterk. Vellen raken in principe niet los, tenzij men er bewust een pagina uitscheurt. De geperforeerde materialen worden vervolgens met een draad van metaal of kunststof met elkaar verbonden. Bij ons wordt voor de wire-o binding een metalen draad gebruikt, die verkrijgbaar is in de kleuren zwart, wit of zilver. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de enkelvoudige spiraalbinding en de stevigere wire-o binding, waarvan wij bij onze productie standaard gebruikmaken.
Wire-o binding
Bij de wire-o binding, die ook wel draadkambinding worden genoemd, gaat het om een bijzondere spiraalbinding. Daarbij wordt een metalen draad dubbel gevormd, als halfrond element door de gestanste openingen geschoven en de uiteinden worden tot een ring samengeperst. Omdat op die manier geen echte spiraal met een lichte spoed ontstaat, wordt een verloop van de bladen bij het ombladeren en openslaan van het product vermeden. De binding is heel stevig, naderhand toevoegen van losse bladen is echter niet mogelijk.
Enkelvoudige spiraalbinding
Bij de spiraalbinding wordt een enkelvoudige draad door de gestanste openingen geleid en worden de draaduiteinden naar binnen gebogen. In vergelijking met de wire-o binding kunnen bij de enkelvoudige spiraalbinding naderhand bladen worden toegevoegd. Bij deze bindwijze ontstaat door de spiraal een lichte spoed en bij het openslaan van het gedrukte product is een licht verloop van de pagina's te zien.
Materialen en omvang
De spiraalbinding houdt eigenlijk niet alleen papier, maar ook verschillende materialen bijeen. Dat is vooral bij stalenboeken heel praktisch: Dankzij de spiraalbinding kunnen, in daarvoor geschikte machines, ook moeilijk verlijmbare materialen als stof of folies worden gebonden.
Er worden verschillende spiralen gebruikt, afhankelijk van welke materialen en papierdiktes worden gebruikt en hoe dik de omvang van het gedrukte product is. Hoe meer pagina's of hoe dikker het materiaal, des te groter is de spiraal. In principe is de spiraalbinding al mogelijk vanaf een omvang van vier bladen, dus acht pagina's. In onze productie vervaardigen wij gedrukte producten met een wire-o binding tot een omvang van 50 bladen, met andere woorden 100 pagina's.
Hierop moet bij de wire-o binding worden gelet
Nuttig oppervlak en veiligheidsafstand
Gedrukte producten die met een wire-o- of draadkambinding bijeen worden gehouden, hebben een geringer nuttig oppervlak – vergeleken met drukwerk dat op een andere manier is gebonden. Want voor de gestanste openingen resp. de draad is meer ruimte nodig dan voor nietjes, garen of lijm. Belangrijke informatie, afbeeldingen of foto's moeten daarom niet vlak aan de rand van de te vouwen kant worden gedrukt. Deze elementen moeten aan de te vouwen kant op een royale veiligheidsafstand van 8 mm van het eindformaat verwijderd worden geplaatst. Voor de andere paginaranden is een afstand van 4 mm van het eindformaat voldoende.
Paginaoverschrijdende motieven
Houd er bij de vormgeving rekening mee, dat paginaoverschrijdende motieven bij de wire-o binding niet als geheel kunnen worden weergegeven. Door de draad en de openingen ontstaat een grotere afstand tussen de afzonderlijke pagina's.
Stapelbaarheid
De kant van het gedrukte product met de wire-o binding is altijd iets hoger en dikker dan de tegenoverliggende zijde. Door deze oneffenheid kunnen de producten niet direct op elkaar worden gestapeld. Wanneer men de gedrukte producten echter met de spiraal om en om op elkaar legt, kan er goed worden gestapeld.
Alternatieven voor de wire-o binding
De wire-o binding is bij uitstek geschikt voor gedrukte producten die duurzaam moeten zijn en lang moeten meegaan. Deze is vooral praktisch en deugdelijk gebleken bij gedrukte producten die volledig moeten worden opengeslagen zoals bijvoorbeeld collegeblokken, cursusdocumenten en stalenboeken. Al naargelang gebruiksdoeleinde en omvang van de gedrukte producten, kan met het oog op de voor- en nadelen echter ook een andere binding geschikt zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:
- De verlijming is bij het maken van catalogi en magazines evenals dikkere tijdschriften en brochures vooral populair, omdat deze zeer geschikt is voor gedrukte producten met een groot aantal pagina's.
- Bij reclamedrukwerk, brochures of tijdschriften met een geringe omvang is de geniete binding of rugnietbinding geschikt. Op verzoek is deze ook uitvoerbaar met ringnieten in plaats van gewone nietjes, dus ideaal om drukwerk mee op te bergen.
- Zeer hoogwaardig en duurzaam is de genaaid gebonden binding. Bovendien kan hiermee ook heel goed een groot aantal vellen worden verwerkt. Op deze wijze bindt men normaal gesproken boeken en hoogwaardige magazines of brochures.