Gebruiksmogelijkheden
De blokverlijming of blokbinding verwijst al door de naam naar het klassieke gebruiksdoel als schrijf- of afscheurblok. Het belangrijkste kenmerk: De inhoud wordt door de verlijming met koudlijm bijeengehouden, waardoor losse vellen, al naargelang nodig, er eenvoudig kunnen worden uitgescheurd. Omdat deze binding bij nagenoeg alle gangbare (papier-)formaten kan worden verwerkt, worden daarmee zowel kleine notitieblokjes als schrijfblokken in het populaire A4-formaat of grote bureauleggers vervaardigd. Ook werkmaterialen als recept- of horecablokken zijn voorzien van deze binding. De genoemde producten hebben behalve dezelfde bindwijze nog een ding met elkaar gemeen: Ze worden beschreven en daarom wordt bij de toepassing van de blokverlijming normaal gesproken ongestreken papier (zoals offset- of kringlooppapier) verwerkt. Bovendien wordt aan de achterkant van het drukwerk vaak stevig karton aangebracht, zodat de vellen ook zonder iets eronder (bijv. een bureau) gemakkelijk kunnen worden beschreven.
Een geval apart op het gebied van de blokverlijming vormen doorschrijfsets of doordruksets. Deze worden ondanks de toenemende digitalisering nog steeds veel gebruikt, onder andere in de horeca, in de detailhandel en de bouwsector. Zo kunnen leveringen snel worden afgetekend en zakelijke aangelegenheden worden gedocumenteerd. Vaak worden doorschrijfsets doorlopend genummerd en geperforeerd om ze eenvoudig te kunnen archiveren. Om het doorschrijven mogelijk te maken, wordt hiervoor doordrukpapier gebruikt, dat is voorzien van microcapsules met kleurpigmenten, die openbarsten zodra er druk met een pen op het papier wordt uitgeoefend.
Ook bij entreekaartjes, tegoedbonnen en waardebonnen wordt vaak een blokverlijming gebruikt. Het voordeel ligt voor de hand: De blokverlijming houdt alles bij elkaar, maar losse vellen kunnen er eenvoudig en snel worden afgescheurd.
Onze blokverlijming tot in detail
Productiemethode
De blokverlijming is een simpele lijmmethode, waarbij koudlijm met geringe kleefkracht wordt gebruikt. Deze wordt in de industriële productie aangebracht met spuitkoppen of borstels. De lijm kan ook handmatige worden aangebracht, dan met een penseel. Wanneer de vellen van de inhoud allemaal identiek zijn, vervalt het verzamelen. Dan wordt voor de vervolgbewerking uit de bedrukte stapel papier gewoon het gewenste aantal vellen weggehaald. Deze worden samengeperst en op de ontstane blok- resp. boekrug met lijm tot een blok verlijmd. Daarbij kan de lijm aan alle vier de kanten worden aangebracht. Bij sommige gedrukte producten zoals entreekaartjes die snel moeten kunnen worden afgescheurd, komt de binding normaal gesproken aan een van de twee korte kanten.
De ontstane blokken met inhoud worden normaal gesproken aan alle vier de kanten bijgesneden. Het is echter ook mogelijk alleen de kant bij te snijden die moet worden gelijmd – de andere kanten worden in dit geval na de verlijming bijgesneden. Wanneer afzonderlijke vellen van het gedrukte product later opgeborgen en gearchiveerd moeten worden, kan er eenvoudig worden geperforeerd.
Een omslag zoals bij brochures die de rug van het boekblok omsluit, is niet gebruikelijk. Als optie kan grijs karton als achterkant worden gebruikt, waardoor het product meer stevigheid krijgt. Om de blokken te beschermen, kan ook aan de voorkant een individueel dekblad worden meeverlijmd.
Hierop moet bij de blokverlijming worden gelet
Beschrijfbaar papier gebruiken
Offset- of kringlooppapier is zeer geschikt, omdat bij deze soorten de beste hechting van de lijm gewaarborgd is. Bovendien kan dit papier met alle gangbare pennen worden beschreven. Wanneer gestreken en/of zeer stug papier wordt gebruikt, heeft de duurzaamheid te lijden en kunnen vellen ongewild en vroegtijdig losraken.
Wanneer de vellen bijv. met een vulpen beschreven moeten kunnen worden, dan mag er geen lak worden gebruikt. De lak sluit de oppervlaktestructuur van het papier af, de inkt kan niet meer in het te bedrukken materiaal dringen en versmeert.
Gramsgewicht van het papier
Door hoge gramsgewichten van het papier laten de vellen eerder los, omdat de lijm aan een dienovereenkomstige hefboomwerking is blootgesteld. Daarom adviseren wij bij bureauleggers, notitie- en schrijfblokken een maximaal gramsgewicht van het papier van 120 g/m².
Te veel binnenpagina's hebben hetzelfde effect en zorgen ervoor dat de vellen vroegtijdig losraken. Het blok wordt te zwaar en de lijm kan breken. Wij bieden blokverlijmde producten aan tot maximaal 100 binnenpagina's. Meer pagina's zijn technisch mogelijk, maar dan dient er een gering gramsgewicht van het papier te worden gekozen.
Bij doorschrijfsets kunnen bijvoorbeeld 50 sets met telkens één bovenvel en twee ondervellen tot een blok worden verwerkt, wat resulteert in 150 vellen per blok. Het papier heeft dan slechts een gramsgewicht van 60 tot 90 g/m².
Alternatieven voor de blokverlijming
De toegepaste bindwijze is afhankelijk van de eisen die u aan uw gedrukte producten stelt. Zo is de blokverlijming bij uitstek geschikt voor drukwerk waarbij afzonderlijke vellen er eenvoudig moeten kunnen worden uitgescheurd. Dat kunnen schrijfblokken, doorschrijfsets of bureauleggers zijn. Al naargelang gebruiksdoeleinde en omvang van de gedrukte producten, kan met het oog op de voor- en nadelen echter ook een andere binding geschikt zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:
- Wanneer u duurzamere schrijfblokken wilt laten drukken, adviseren wij blokken met wire-o binding. Hier kunnen afzonderlijke vellen worden uitgescheurd en het drukwerk kan bovendien goed worden opengeslagen. De wire-o binding is ook zeer geschikt voor vaak gebruikte cursusdocumenten of handboeken.
- Voor hoge oplagen reclamefolders en krantenbijlagen met weinig pagina's is de lijmvouw geschikt. De ook wel vouwverlijming genoemde binding is voordelig en vooral geschikt voor drukwerk dat niet lang mee hoeft te gaan.
- De verlijming is bij het maken van catalogi en magazines evenals dikkere tijdschriften en brochures heel populair, omdat deze zeer geschikt is voor gedrukte producten met een groot aantal pagina's.