Gebruiksmogelijkheden
De lijmvouw, ook wel rugverlijming genoemd, wordt meestal in hoge oplagen geproduceerd. Bij dit bindprocedé wordt normaal gesproken nogal dun papier verwerkt, dat met lijm aan elkaar wordt geplakt. Daardoor kunnen de gedrukte producten goed op elkaar worden gestapeld. De lijmvouw wordt vooral gebruikt bij drukwerk met een korte levensduur, zoals inschieters, reclamemailings, reclamefolders of afgeslankte reclamecatalogi. Tot de waarschijnlijk bekendste voorbeelden voor producten met een lijmvouw behoort drukwerk van discounters dat huis aan huis wordt bezorgd.
Vooral in hoge oplagen zijn brochures met lijmvouw voordeliger dan geniete brochures of brochures met een wire-o binding. De reden daarvoor: de brochures met lijmvouw kunnen dan in de voordelige en snelle rotatieoffsetdruk worden geproduceerd (zie productiemethode). Voor reclamemailings met een korte levensduur die veel huishoudens moeten bereiken, is de lijmvouw een optimale keuze.
Onze lijmvouw tot in detail
Productiemethode
Bij de lijmvouw worden de drukvellen machinaal gevouwen en tijdens het vouwproces gelijmd. Dat betekent dat er een streep lijm wordt aangebracht, waarna de gevouwen vellen op de rug worden verlijmd. Door dit procedé moet het aantal pagina's van brochures of folders met lijmvouw in de regel deelbaar zijn door vier. Dit is ook bij de geniete binding het geval. Speciale machines kunnen ook aantallen pagina's verwerken die deelbaar zijn door twee.
Wanneer men brochures met lijmvouw in zeer hoge oplagen bestelt, is de productie van deze bindwijze vooral voordelig, omdat deze dan in de zogenoemde rotatieoffsetdruk kan worden uitgevoerd. Dit drukprocedé is nog efficiënter dan de gebruikelijke, vergelijkenderwijs al snelle offsetdruk. Alle stappen in de vervolgbewerkingen vinden plaats in de drukmachine. Zodoende worden de papierbanen direct na het drukken in de speciale installaties gevouwen en gelijmd (inlineproductie). Vervolgens komen de brochures bedrukt en kant-en-klaar gebonden uit de machines. Dat bespaart tijd en daarmee geld. Rendabel is het gebruik van de rotatieoffset echter alleen, wanneer er hoge oplagen worden geproduceerd: bij Onlineprinters is dit mogelijk vanaf 50.000 brochures.
Aanbevolen papiersoorten en gramsgewichten
Wij verwerken de volgende soorten papier met lijmvouw: kunstdrukpapier, offsetpapier, krantenpapier en kringlooppapier. Normaal gesproken worden er heel dunne papiersoorten voor deze bindmethode verwerkt. Bij ons wordt papier met een gramsgewicht van 52 g/m2 tot 135 g/m2 gebruikt. Theoretisch kunnen er ook dikkere papiersoorten bij een lijmvouw worden verwerkt, maar daarvoor zijn speciale machines nodig.
Mogelijke aantallen pagina's bij een lijmvouw
Bij een lijmvouw zijn vooral dunne soorten papier en geringe aantallen pagina's geschikt voor verwerking. In de regel worden 8, 12 of 16 pagina's, soms ook 24 of 32 pagina's bedrukt. Bij Onlineprinters kunt u lijmgevouwen brochures met maximaal 16 pagina's bestellen.
Hierop moet bij een lijmvouw worden gelet
Openingsgedrag
Producten met een lijmvouw kunnen niet vlak worden opengeslagen, zonder dat het papier dicht bij de vouw wordt gekreukt. De gedrukte tekst of afbeelding is bovendien niet helemaal tot in de vouw zichtbaar, omdat de pagina's net vóór de vouw aan elkaar zijn gelijmd. Bij het aanmaken van de drukgegevens moet erop worden gelet dat op een afstand van 3 tot 4 mm rechts en links van de latere vouw geen belangrijke vormgevingselementen komen te staan. In dit gedeelte wordt normaliter de lijm aangebracht en de vouw verlijmd. Vormgevingselementen in het vouwgedeelte zijn dus niet meer zichtbaar in het eindproduct. De lijmvouw blijft het best zitten, wanneer dit vlak ook werkelijk onbedrukt blijft en alleen de onbedrukte kanten van het papier op elkaar plakken. Daarom moet de ruimte naast de latere vouw volledig worden opengelaten. Bovendien is een ontwerp dat zich uitstrekt over twee pagina's om deze reden bij een lijmvouw niet raadzaam.
Inslagschema
Wij nemen het inslagschema van de binnenpagina's van uw gedrukte product voor onze rekening. Dat betekent dat wij de afzonderlijke pagina's van de catalogi, brochures en dergelijke op de juiste wijze voor u op het drukvel plaatsen en rangschikken. Maak daarom in uw document met drukgegevens afzonderlijke pagina's aan in plaats van dubbele pagina's of exporteer doorlopende afzonderlijke pagina's in een PDF-bestand, wanneer u met dubbele pagina's hebt gewerkt.
Alternatieven voor de lijmvouw
De lijmvouw is heel voordelig en lonend voor producten die maar korte tijd worden gebruikt en bij grote aantallen. Deze is bij uitstek geschikt voor reclamefolders, inschieters of klantmailings. Al naargelang gebruiksdoeleinde en omvang van de gedrukte producten, kan met het oog op de voor- en nadelen echter ook een andere binding geschikt zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:
- Wanneer u meer dan 16 pagina's voor uw reclamebrochures wenst, adviseren wij u de geniete binding of verlijming uit het middelste prijssegment. Seizoensgebonden productcatalogi worden bijvoorbeeld bij voorkeur gebonden met de verlijming in plaats van de lijmvouw. Deze bindmethoden houden bovendien ook dikkere papiersoorten betrouwbaar bijeen.
- Wanneer de vellen van een gedrukt product (net als bijv. bij doorschrijfsets of schrijfblokken) er gemakkelijk moeten kunnen worden uitgescheurd, is blokverlijming de beste keus.